Alguns experts consideren que l’agricultura ecològica és una forma ineficaç per poder produir aliments i garantir la seguretat alimentària mundial, però un estudi de la Universitat Estatal de Washington apunta el contrari. John Reganold, professor de Ciències del Sòl i Agroecologia de la Universitat Estatal de Washington, i l’estudiant de doctorat Jonathan Wachter, s’han revisat 40 anys de dades científiques i han comparat l’agricultura convencional amb l’ecològica, utilitzant els paràmetres de productivitat, impacte ambiental , viabilitat econòmica i benestar social.

L’agricultura ecològica al segle XXI

agricultura ecològicaEl seu estudi “L’agricultura ecològica al segle XXI” indica que l’agricultura ecològica pot tenir rendiments satisfactoris, ser rendible per als agricultors, protegir i millorar el medi ambient i ser més segura per als treballadors del camp. L’autor John Reganold creu, després d’estudiar centenars d’estudis científics, que l’agricultura ecològica hauria de jugar un paper en l’alimentació mundial.

Malgrat el ràpid creixement que experimenta l’agricultura ecològica, la veritat és que actualment només representa un 1% de l’agricultura a nivell mundial, és per això que els investigadors consideren que hi ha espai suficient perquè l’agricultura ecològica s’expandeixi oferint beneficis ambientals, econòmics i saludables.

Els crítics han sostingut durant molt de temps que l’agricultura orgànica és ineficient a causa que necessita més terra per poder produir la mateixa quantitat d’aliment, però en la investigació es descriuen casos en que el rendiment dels cultius ecològics pot ser més elevat que el de els cultius convencionals. Els investigadors expliquen que en condicions de sequera extrema, cosa que s’espera que augmenti com a conseqüència del canvi climàtic, les granges que es dediquen al cultiu ecològic tenen la capacitat de tenir un alt rendiment gràcies a la major capacitat de retenció d’aigua dels sòls ecològics.

Agricultura intensiva i biotecnologia

No es tracta, diuen Reganold i Wachter, de que l’agricultura ecològica alimenti tota la població mundial, sinó que contribueixi al menú global en les que hauran de participar també altres tècniques, com l’agricultura intensiva, la millora tradicional i la biotecnologia. John Reganold comenta que per garantir l’alimentació del món no cal centrar-se només en la producció d’aliments, també cal analitzar els residus alimentaris i realitzar una correcta distribució alimentària. Sobre el preu dels aliments ecològics, asseguren que si l’agricultura ecològica s’expandís, l’oferta s’incrementaria i donaria lloc a una baixada de preus.

 

Si voleu més notícies ciqueu aquí.

I si no us voleu perdre res, seguiu-nos al Facebook i a l’Instagram de Nostres.cat