La crisi de l’ou ja ha arribat a Catalunya. Des del passat més de juliol, quan es va descobrir que milions d’ous procedents de granges de Bèlgica i Holanda i, en menor mesura a França i Alemanya, podrien estar contaminats per un insecticida anomenat Fipronil, la crisi s’ha anat expandint per tota Europa.

La Unió Europea (UE) prohibeix l’ús d’aquest pesticida en animals que hagin de ser usats per a produir aliments. Està classificat com a “moderadament tòxic” per als humans per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a causa de que el seu consum pot causar nàusees, vòmits i marejos.

En aquell moment, la Comissió Europea decretava una retirada massiva d’ous procedents d’aquests mercats en 16 països de la Unió Europea, com el Regne Unit o Itàlia i entre els quals no estava Espanya. A més, centenars de granges van ser obligades a tancar i milers de gallines van ser sacrificades.

Com ha afectat a Catalunya?

Com a conseqüència, l’escassetat del producte a Europa, ha provocat que el preu en origen dels ous a Catalunya  es disparés a finals d’octubre un 84% respecte al mateix període de 2016.

ouConcretament, l’import es va situar en els 153,87 € / 100 kg, que suposava al mateix temps un augment de l’11,28% pel que fa a les setmanes prèvies.

En els últims 10 anys Catalunya exporta entre un 15% i un 20% dels ous de taula que produeix. Prop de la meitat es dirigeix a la Unió Europea, sent França, Països Baixos, Itàlia i Portugal les principals destinacions. Fora del territori comú, Israel, Mauritània, Estats Units i Hong Kong han estat els majors importadors d’ous espanyols de 2016.

Els catalans van consumir l’any passat 217 ous per càpita, un 63% a casa. Segons les dades de la DARP, la compra d’aquest producte representa l’1,22% de la despesa total en alimentació i begudes per a la llar.

 

Si voleu més notícies ciqueu aquí.

I si no us voleu perdre res, seguiu-nos al Facebook i a l’Instagram de Nostres.cat