El gilosofat, és un tipus d’herbicida utilitzat per molts agricultors del sector, tant a Catalunya com a tota la Unió Europea. Aquesta herbicida ha obert un debat aquests últims mesos a causa de la demanda de l’OMS a prohibir-lo.

És beneficiós però perillós

Com tots els productes químics, tenen els seus avantatges i desavantatges. Això no obstant, en aquest cas concret, hi ha dos extrems oposats que provoquen un debat bastant ampli.

Per una banda, utilitzar aquesta herbicida és molt efectiu pel camp, raó per la qual molts treballadors del sector han optat per la seva utilització des de fa uns anys. Però per contra, segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), és un producte potencialment cancerigen.

Des de fa molts temps, algunes organitzacions demanen que es prohibeixi el seu ús i que es tregui del mercat, però altres països prefereixen que es mantingui, ja que és un producte que genera molts diners, degut a què les compres que es realitzen són en grans unitats tenint en compte la gran demanda dels minoristes.

herbicida

La posició de l’EU

Davant d’aquesta situació, la Unió Europea va decidir consultar-ho amb tots els seus integrants i els seus ministeris d’Agricultura. El resultat va ser d’indecisió i no es va arribar a un acord comú. D’aquesta manera, es va decidir deixar de marge uns anys amb la permissió en mercat del producte. Passats aquests anys, la UE, s’ha trobat en l’obligació de decidir, fent el mateix procés que l’anterior.

El resultat va ser molt semblant, on els països que més els beneficiava el moviment d’aquesta herbicida en el mercat, van votar a favor del sí. Cal destacar que els països més potents (econòmicament parlant) de la UE, com França, Alemanya o Espanya, han declarat la seva intenció perquè el producte segueixi al mercat.

Decisió final

Finalment, l’herbicida seguirà uns 5 anys més per ordre de la UE, que tot i que no s’ha mostrat molt partidària, a causa del poder d’alguns dels seus integrants, s’ha orientat més cap al sí. En conseqüència, seguirà distribuint-se a Catalunya, però és decisió dels agricultors fer-ne ús.

herbicida

 

Si voleu més notícies ciqueu aquí.

I si no us voleu perdre res, seguiu-nos al Facebook i a l’Instagram de Nostres.cat