La paraula ‘ecològic’ es refereix a la forma en la qual els agricultors cultiven els productes com fruites, verdures, cereals, productes lactis o carn. Les pràctiques agrícoles ecològiques estan dissenyades per a millorar la qualitat del sòl i l’aigua, reduir la contaminació i promoure un cicle sostenible dels recursos.

aliments ecològics

No estan permesos, per exemple, els fertilitzants sintètics per afegir nutrients a la terra, pesticides per al control de plagues, enginyeria genètica per a millor la resistència a plagues o el rendiment dels cultius i els antibiòtics per al bestiar. Tot i que també es fan servir pesticides i fertilitzants en l’agricultura ecològica, aquests no són sintètics.

En principi, els aliments ecològics són més segurs perquè es cultiven sense fertilitzants ni pesticides químics, i els animals no s’alimenten amb antibiòtics ni s’usen hormones de creixement. A més a més,  són respectuosos amb el medi ambient, perquè estan dissenyats per ser més sostenibles. Per últim, són més saludables perquè tenen nivells més alts de certs nutrients beneficiosos per a la salut.

Però, és realment cert això? Moltes investigacions que s’han realitzat en els últims anys en matèria agrícola, parlen sobre si val la pena o no gastar més diners en una alimentació ecològica des del punt de vista de la salut i la seguretat alimentària. Els científics no són unànimes al respecte.

Són més segurs?

Pel que fa la seguretat d’aquest tipus de productes, en teoria, el control sanitari ha de ser el mateix que el d’un aliment convencional, ja que estan subjectes a les mateixes normes de seguretat. Són segurs, si compleixen amb els controls exigits, exactament igual que els convencionals. Cal tenir en compte que es tracta de productes amb uns riscos inherents al propi sistema de producció, pel que han de controlar-se de manera específica perquè no es converteixin en un problema sanitari.

Per això, a més dels controls generals que han de passar tots els aliments, els ecològics compten amb una legislació específica que intenta simplificar i ajustar els controls en funció del risc i el control del frau, així com contribuir a millorar la situació dels productes ecològics i incrementar la confiança del consumidor. Però cal tenir en compte que aquest tipus de productes, tot i estar sotmesos a estrictes controls avaluats per entitats de certificació, també tenen riscos, sobretot de contaminació bacteriana.

Tenen millor gust?

aliments ecològics

Un altre dels mites que tenim implantats és el que un producte ecològic té millor gust que un altre convencional. No és necessàriament així; almenys fins on arriba la ciència, el tipus de tractaments no determina el gust del producte agrícola. Que el seu sabor sigui més intens o no, depèn de la maduració i de si es recull i ven en el punt just, tant si és convencional com ecològic.

No tindrà el mateix gust si, per contra, ha madurat en càmera, cosa que la legislació sobre agricultura ecològica permet des de l’any 2008 i que, en principi, xocaria amb els principis d’aquesta producció, ja que les càmeres frigorífiques podrien augmentar la petjada ecològica en suposar una despesa energètica. Per tant, també podríem menjar un tomàquet ecològic insípid enfront d’un altre convencional i saborós.

aliments ecològics

En resum, els productes ecològics, tot i tenir un preu més elevat que els aliments convencionals, tenen un públic molt fidel, disposat a pagar una mica més. Aquesta despesa extra es pot, de moment, justificar pel component ètic de la seva elecció ja que se’ls vincula a una agricultura i ramaderia de proximitat i a exercir pressió en la direcció de forçar unes pràctiques més responsables amb el medi ambient.

En aquest sentit, la seva existència és  positiva per a molts consumidors, que troben en ells una via per lluitar contra els grans grups agroalimentaris. Però el segell ecològic no té perquè ser indicatiu d’una major seguretat o una major qualitat nutricional, almenys fins que la ciència no permeti ser més contundent.

 

Si voleu més notícies ciqueu aquí.

I si no us voleu perdre res, seguiu-nos al Facebook i a l’Instagram de Nostres.cat